Тел: +389 (0)2 5300 898 ; 078/394-829 ; +389 (0)2 5300 766  |  E-mail : laboratorija@bioteklab.com.mk
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  

PHI (PROSTATE HEALTH INDEX)

2021-09-22
PHI (PROSTATE HEALTH INDEX)

Месец на подигнување на свеста за карцином на простата. 🔴

PHI (PROSTATE HEALTH INDEX)
Прв револуционерен тест за детекција на канцер на простатата
Ракот на простата е малигнитет на една од најголемите машки полови жлезди, а во последниве години е најчесто дијагностицирано малигно заболување кај повозрасните мажи. Бројот на заболени во Македонија е во пораст, додека свеста за навремени прегледи е многу мала. Годишно од болеста, која е на второ место по смртност кај мажите заболуваат околу 70, а дури 90% се откриваат во доцна фаза кога потполно излекување е речиси невозможно.

🔴 ЗА КОИ ПАЦИЕНТИ СЕ ПРЕПОРАЧУВА ОВОЈ ТЕСТ?
Тестот се однесува за повозрасната машка популација засегната од овој проблем, пред се за оние кои имаат покачени вредности на PSA ( туморски маркер за простата), кој мажите над 40-45 годишна возраст треба да го прават најмалку еднаш годишно, мажи кои имаат медицинска историја со канцер и ризик фактори и пациенти кои се оперирани за следење на состојбата.

🔴 ЗОШТО Е ВАЖЕН ТЕСТОТ, КОЈА Е НЕГОВАТА ЦЕЛ?
Ова е единствен тест кој се работи во крв, за разлика од биопсијата која е инванзивна метода и може да предизвика несакани компликации.

ТЕСТОТ Е ВОДИЧ ВО ОДЛУКАТА НА УРОЛОГОТ ЗА ПОНАТАМОШЕН ТРЕТМАН НА ПАЦИЕНТОТ. ВО ЗАВИСНОСТ ОД РЕЗУЛТАТОТ НА PHI, БИОПСИЈАТА МОЖЕ ДА БИДЕ ИЗБЕГНАТА ИЛИ НЕПОТРЕБНА.

🔴 КАДЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ИЗРАБОТЕН ОВОЈ ТЕСТ?
Тестот се работи ЕДИНСТВЕНО ВО ЛАБОРАТОРИИТЕ НА БИОТЕК!
Пациентите може да дојдат директно во лабораториите, да закажат термин телефонски или на веб страната, а постои и можност за земање материјал во домашни услови.

PHI e тест кој е одобрен и признат од Светска Здравствена Организација, воведен во протоколите и водичите за уролошки испитувања.
Овој тест е прифатен насекаде во светот !

БИOTEK Лабораторија - ЛАБОРАТОРИЈА за целото ваше СЕМЕЈСТВО!

Грижи се за своето здравје и здравјето на своите најблиски!

...

Датум на објава: 2021-09-22

Интолеранција на храна

2021-09-22
Интолеранција на храна

Интолеранција на храна се симптоми предизвикани од реакција против некои субстанци присутни во храната. Кај луѓето кои страдаат од интолеранција на храна, некои физиопатолошки состојби го попречуваат целосното варење на храната. Овие макромолекули влегуваат во циркуларниот систем, се движат низ телото и се таложат во неколку органи и ткива, предизвикувајќи воспаленија и нарушувања.
Интолеранциите на храна често предизвикуваат и некои заболувања, како последица од неспособноста на организмот целосно да свари одреден тип на храна. Оваа храна е само делумно сварена, разградена е на макромолекули кои не се корисни, ниту за енергија, ниту за раст на клетките. Како последица на тоа макромолекулите се таложат на ѕидот од цревата, предизвикувајќи воспаление. Работата на цревата е оштетена, со ризик да се опфатат и други органи. Ова е еден вид на бавно и постепено труење, со појава на неколку симптоми: проблеми со цревата, гастритис, задржување на вода, замор, главоболки, дермални реакции, миалгија, болки во зглобовите, проблеми со тежината, преголема или премала телесна тежина, абдоминални болки, запек, дијареа, заболување на дванаесетпалачното црево, гасови и стомачни грчеви, зголемена телесна тежина,чувство на гадење, акни.
Интолеранција може да предизвикаат и адитиви, бои, конзерванси и обични соли кои се додаваат за да се изменат органолептичните карактеристики на храната или да се продолжи рокот на траење на истата.
Дознај повеќе 👉 https://bit.ly/2sEsDIq
БИOTEK Лабораторија - ЛАБОРАТОРИЈА за целото ваше СЕМЕЈСТВО!
Грижи се за своето здравје и здравјето на своите најблиски!

 

...

Датум на објава: 2021-09-22

КАРДИЈАЛEН ПАКЕТ

2021-09-22
КАРДИЈАЛEН ПАКЕТ

Многу студии укажуваат на последици од прележан ковид кај 80% од испитуваните пациенти, дури и по 6 и повеќе месеци по прележување на болеста, а проценката е дека и до 5% ќе имаат сериозни проблеми и понатаму, како директна последица на Ковид-19.

Во тек на болеста недостатокот на кислород го оптеретува срцето да работи забрзано, а тоа секако ќе доведе до одредени оштетувања. Некои од проблемите не се очигледни, но долгорочно стануваат сериозни. Многу пациенти се жалат на недостаток на воздух, напади на забрзана срцева работа (тахикардија) и повеќе месеци по прележување на болеста.

🔴 TROPONIN HS е прв избор за кардијален маркер при AMI (акутен миокарден инфаркт) со оглед дека има највисока сензитивност и специфичност, но истиот е многу битен показател за оштетување на срцевиот мускул.
Со цел да им се помогне на болните од Ковид и оние кои го прележале, БИОТЕК ЛАБОРАТОРИЈА го воведе КАРДИЈАЛНИОТ ПАКЕТ, со кој се испитуваат важните биохемиски параметри кои би помогнале во навремено лечење, со цел да се спречат поголеми оштетувања понатаму и остануваат трајни, што секако влијае на квалитетот на животот.

🔴 ЦЕНА 👉🏻 850мкд
🔴 ЦЕНА КАРДИЈАЛЕН COVID 19 ПАКЕТ 👉🏻 3.100мкд

БИOTEK Лабораторија - ЛАБОРАТОРИЈА за целото ваше СЕМЕЈСТВО!

Грижи се за своето здравје и здравјето на своите најблиски!
#БиотекЛабораторија #грижазасебе

...

Датум на објава: 2021-09-22

Испитување за Пролактин

2021-09-11
Испитување за Пролактин

БИOTEK Лабораторија - ЛАБОРАТОРИЈА за целото ваше СЕМЕЈСТВО!

Основна функција на пролактинот во организмот кај жената е да го забрза развојот на дојките во текот на бременоста и да ја почне продукцијата на млеко во нив.

Се испитува за мониторинг на функцијата на хипофизата, млечните жлезди, нарушувања во менструалниот циклус и половите органи.

Кај мажите е важен за функција на половите органи.

d04;A039;ЦЕНА - 700мкд

Грижи се за своето здравје и здравјето на своите најблиски.

...

Датум на објава: 2021-09-11

Како со најсовремена RT PCR метода до дијагноза дали е стомачен вирус или бактерија во истиот ден?

2021-09-10
Како со најсовремена RT PCR метода до дијагноза дали е стомачен вирус или бактерија во истиот ден?

🔴Како со најсовремена RT PCR метода до дијагноза дали е стомачен вирус или бактерија во истиот ден?🔴

Лето е, сезона на стомачни инфекции предизвикани од бактерии и вируси. Најчести предизвикувачи на дијареа се инфекции на гастроинтесиналниот тракт предизвикани од патогени микроорганизми.
Доколку не се открие вистинскиот причинител на гастроинтестиналните инфекции, можат да настанат и комплицирани состојби на мешани инфекции, со што се отежнува дијагнозата и третманот на пациентот.
Единствено БИОТЕК лабораторија го има најсовремениот молекуларен тест за истовремена детекција и генотипизација на сите причинители на гастроинтестиналните инфекции.
Молекуларна дијагностика на 9 бактериски и 6 вирусни патогени во гастроинтестиналниот тракт со Real – Time multiplex PCR.
Едноставен и неинвазивен преку само мала количина на фецес.

Патогени кои се детектираат со оваа метода.
`54;A039; Вирусен панел:
• Norovirus G1
• Norovirus G2
• Adenovirus
• Astrovirus
• Rotavirus
• Sapovirus
`54;A039; Бактериски панел:
• Campylobacter coli/jejuni/lari
• verotoxin producing Escherichia coli (VTEC)
• Salmonella spp.
• Shigella/enteroinvasive Escherichia coli
• Yersinia enterocolitica
• Clostridium difficile

ЦЕНА 👇🏼
`54;A039; бактериски панел 4.500мкд
`54;A039; вирусен панел 4.500мкд
`54;A039; ПАКЕТ 7.900мкд d06;A039; АКЦИЈА `54;A039; 6.500мкд
👉🏻 Акцијата трае до 30.09.2021

БИOTEK Лабораторија - ЛАБОРАТОРИЈА за целото ваше СЕМЕЈСТВО!

Грижи се за своето здравје и здравјето на своите најблиски!

...

Датум на објава: 2021-09-10
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2021