Тел: +389 (0)2 5300 898 ; 078/394-829 ; +389 (0)2 5300 766  |  E-mail :
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Коскени маркери
PTH (Паратхормон)

Клиничко значење:

Синтезата на паратхормонот се одвива во паратиреоидните жлезди, а поттик за негова синтеза е пад на концентрацијата на јонизираниот калциум.

Основна улога на PTH е да ја забрза ресорпцијата на калциум во коските и да го активира синтетизирањето на витамин D во бубрезите. Настанатиот витамин D делува на зголемена апсорпција на калциум и фосфор од дигестивниот тракт.

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015