Тел: +389 (0)2 5300 898 ; 078/394-829 ; +389 (0)2 5300 766  |  E-mail :
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Ензимски статус
Алфа-амилаза

Клиничко значење:

Алфа амилазата ја катализира разградбата на скробот и гликогенот од храната до малтоза.

Таа се наоѓа во плунката и секрат на панкреасот, во црниот дроб, јајоводите и мускулите.

Се излачува преку урината.

Најважна примена  на алфа амилазата е во дијагноза на акутниот панкреатит, кога вредностите се многу покачени.

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015