Тел: +389 (0)2 5300 898 ; 078/394-829 ; +389 (0)2 5300 766  |  E-mail :
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |   EN  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Хематолошки статус
Седиментација на еритроцити (SE)

Клиничко значење:

Седиментација претставува брзината на таложење на еритроцитите in vitro за одреден временски интервал. Така се формира столб од крвни елементи во епруветката која се поставува до градуирана скала, а во горниот дел останува плазмата. Брзината на таложење на еритроцитите зависи од повеќе фактори. Седиментацијата може да биде зголемена при воспалителни процеси, но и во физиолошки состојби како што се : бременост, менструален циклус, по обилен оброк, старост и друго. Намалени вредности се јавуваат при алергии, српеста анемија, високо ниво на шеќер во крвта и друго.

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015