Тел: +389 (0)2 311 2464 ; 078/492-294  |  E-mail : laboratorija@bioteklab.com.mk
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Електролитен/Јонски статус
Ca (Калциум вкупен)

Клиничко значење:

Претствува минерал кој е неопходен за функционирање на човечкиот организам чие депо е во коските. Нормалното количество на калциумот во крвта е важно бидејќи учествува во контракција на крвните садови, па зголеменото количество доведува до продолжено контрахирање на мазните мускули на крвните садови што го оневозможува протокот на крвта.

Калциумот е важен фактор во коагулацијата на крвта, па оттука неговото зголемено  ниво алармира дека постои склоност кон формирање на тромби кои можат да доведат до запушување на крвните садови. Се користи во дијагноза и третман на паратироидни заболувања, хронични ренални заболувања, уролитијаза и тетанус.

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015