Тел: +389 (0)2 311 2464 ; 078/492-294  |  E-mail : laboratorija@bioteklab.com.mk
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Електролитен/Јонски статус
Na (Натриум)

Клиничко значење:

Најзастапен екстрацелуларен катјон. Електролит кој влијае на метаболитичките процеси. Има улога во одржување на осмотскиот притисок и хидратација на различни телесни течности, pH на организмот и регулација на срцевиот мускул и мускулатурата на телото.

Зголемени вредности на натриум се јавуваат како резултат на хипералдостеронизам, дијабетична кетоацидоза, Chushing- ов синдром, дехидратација, болести на црниот дроб и срцето, бременост, изгореници, осмотска диуреза (често придружена со хипекалцемија и хипокалцемија). Намалени вредности се јавуваат како резултат на намелен внес на истиот, зголемено губење преку дигестивниот тракт, бубрезите или преку потните жлезди, земање на диуретик, повраќање, хипоалдостеронизам.

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015