Тел: +389 (0)2 311 2464 ; 078/492-294  |  E-mail : laboratorija@bioteklab.com.mk
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Репродуктивни хормони
Тестостерон

Клиничко значење:

Претставува основен машки полов хормон кој се синтетизира во тестисите под контрола на LH.

Kај жените го има во мали количини, а кај двата пола се синтетизира во кората на надбубрежната жлезда.

Во крвта се наоѓа врзан за албумините (38%), околу 2% слободен, а останатиот дел е во врзана форма како (SHBG).

Кај жените се испитува при заболување на јајниците и појава на стерилитет.

Кај мажите тестостеронот е важен  при нарушувања на половата функција.

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015