Тел: +389 (0)2 311 2464 ; 078/492-294  |  E-mail : laboratorija@bioteklab.com.mk
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Тироидни хормони
T4 (Вкупен T4)

Клиничко значење:

Концентрацијата на Т4 во крвта зависи од :

-          синтеза и излачување од жлездата  и

-          искористување во периферните ткива

Одредување на вкупниот Т4 е лабораториски показател на синтезата на хормоните, додека концентрацијата на fT4 e истовремено одраз и на синтезата и на лачењето на Т4 од штитната жлезда, периферното претварање на Т4 во Т3, како и елиминација на хормонот во понатамошниот метаболизам.

Заради тие причини fT4 e позначаен биохемиски показател од вкупниот Т4.

 

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015