Тел: +389 (0)2 311 2464 ; 078/492-294  |  E-mail : laboratorija@bioteklab.com.mk
Почетна  |   За Нас  |   Контакт  |   Работно време  |  
MK  |  
Анализи / Биохемиска Лабораторија / Маркери за анемија
Витамин Б12 (Vitamin B12)

Клиничко значење:

Витаминот Б 12  е неопходен во метаболичките процеси, синтеза на ДНК и регенерација на црвени крвни зрнца.

Причини за негов дефицит најчесто се: атрофија на желудечната слузница, оштетување на цревата, губење на цревниот витамин В12 и др.

Недостатокот на витаминот В12 предизвикува мегалобластна анемија.

Анализи
Ценовници
Ценовник на анализи
Погледнете го ценовникот на Биотек лабораторија.
Сите права се задржани - БИOTEK ЛАБОРАТОРИЈА - 2015